Casa di Montagna Thouraz
Wijn uit de Valle d’Aosta

Wijn uit de Valle d’Aosta

Valle d’Aosta is het kleinste wijngebied van Italië. Alleen op de steile hellingen langs de Dora Baltea kleuren de wijnstokken terrasgewijs het landschap van de verder bergachtige regio.
Petit Rouge

De regionale druif van Aosta is de Petit Rouge. Wijnen die geklassificeerd zijn als DOC (Denominazione di origine controllata) Valle d’Aosta hebben de Petite Rouge als basis, zoals de Enfer d’Arvier en de Torette. De druif geeft de wijnen een donkere, maar heldere kleur. Over het algemeen zijn het goede, prettig drinkbare wijnen, maar met minder bewaarpotentieel. Krachtiger zijn wijnen gemaakt van de Fumin druif, een genetisch met de Petit Rouge verwante, ook voor Aosta karakteristieke druif. Zeker als ze op hout gelagerd zijn kunnen ze goed bewaard worden.

Waar verkrijgbaar?

Grosjean – Vini biologico Valle d’Aosta- is een goede producent die een breed scala aan wijnen uit de vallei aanbiedt. Bezoek aan de kelder inclusief proeverij is tegen betaling mogelijk grosjeanvins.it.

Prié Blanc

De Valle d’Aosta DOC volgt het dal van de Dora Baltea. In het noorden bij Morgex en La Salle liggen tot soms 1300 meter de hoogste wijngaarden van Europa. Daar wordt van de enige witte inheemse druif van Valle d’ ‘Aosta, de Prié Blanc ook wel Blanc de Valdigne-druif,  een knisperende, zeer gewaardeerde witte wijn gemaakt. Met veel  succes is er geëxperimenteerd om ook mousserende wijnen te maken. Op 20 juli 2009 werd de eerste fles van de ‘Cuvée des Guides’ geopend op de top van de Mont Blanc.

Waar verkrijgbaar?

Een goede producent is Coöperatie La Cave du Vin Blanc de Morgex en La Salle cavemontblanc.com.

Nebbiolo

Meer naar het zuidoosten rond Nus, wordt een droge, diepgekleurde rode wijn gemaakt van de inheemse Petit Rouge en Vien de Nus. Naast de rode wijn produceert Nus ook de koperkleurige, licht zoete Nus Pinot Grigio Passito. De druiven voor de Pinot Grigio worden daarvoor eerst enige tijd gedroogd. De buurgemeente Chambave produceert met de Moscato Passito een goudkleurige wijn met een krachtig aroma. Maar de wijnboeren in de bergen van Chambave, zoals ze zich zelf afficheren, zijn even trots op hun mousserende wijn van de Pinot Noir.

Waar verkrijgbaar?

Een goede producent voor Nus en Chambave is de Coöperatie La Grotta di Vegneron laagrotta.it.

Petit Rouge en Fumin

Rond Donnas, nog net in de Valle d’Aosta, staan vooral wijnstokken van de Nebbiolo-druif, die daar overigens Picotendro (= kleine, zachte druif) wordt genoemd. De invloed van de Alpen maakt dat de wijnen vergeleken bij de Nebbiolo’s uit de zuidelijker Piëmonte minder krachtig zijn. Het zijn meer elegant gemaakte wijnen, voor de minder ‘geoefende’ wijndrinker vaak prettiger drinkbaar. Conform de regels van de DOC mag er maximaal 15% van een andere druif in de wijn verwerkt zijn. Voor de Donnas wijnen zijn dat meestal de Petit Rouge en Fumin. De wijnen van Donnas staan hoog aangeschreven, wat natuurlijk ook tot uitdrukking komt in de prijs.

Waar verkrijgbaar?

Cave Coöperatives de Donnas donnasvini.it of het Forte di Bard fortedibard.it zijn de adressen waar de wijnboeren hun wijn aanbieden. In het machtige Forte di Bard is ook het Museo del vino et della viticultura gevestigd.